Brazilië treurt na de afstraffing tegen Duitsland op het WK voetbal. Als de eerste teleurstelling is weggeëbd, kon de nederlaag weleens positief zijn voor de economie van het Zuid-Amerikaanse land.

De Braziliaanse pers reageert met treurnis en erkenning voor de Duitse prestaties op de halve finale van het WK. Brazilië verloor dinsdag met maar liefst 7-1 van de Duitsers, die na de eerste helft al op een 5-0 voorsprong stonden.

Een “historische vernedering”, schrijft de Estado de São Paulo. “In het land van het voetbal heeft Duitsland een les geleerd”, met “indrukwekkende organisatie en tactische discipline”. De Folha de São Paulo rept over een “historisch debacle” en “herkent” de Seleção niet meer die door die Mannschaft is “afgemaakt” en “afgeschoten”. Sportkrant Lance! rept over “de grootste schande van de geschiedenis” en een “weergaloze marteling”.

Nationaal trauma

De klap komt ongetwijfeld hard aan in het voetbalgekke land, dat het WK voor de tweede keer organiseert maar wederom een nationaal trauma oploopt. In 1950 verloor Brazilië de WK-finale in eigen land door een blunder van keeper Barbosa. Nu is het afgeslacht door de Duitsers.

Maar hoe hard de nederlaag ook aankomt, de uitschakeling kan op lange termijn positief uitpakken voor de Braziliaanse economie. De kans dat president Dilma Rousseff, die de economie maar niet aan de praat krijgt, in oktober van dit jaar wordt herkozen is fors geslonken. En daar zullen beleggers blij mee zijn, aldus analisten van UBS voorafgaand aan het toernooi.

Braziliaanse economie stagneert

Sinds haar aantreden in 2011, heeft Rousseff de nodige kritiek te verduren gekregen. Na veelbelovende groeicijfers aan het begin van het decennium, is de Braziliaanse economie weggezakt. Daarmee lijkt de status van Brazilië als 'opkomende economie' in het geding.

De Braziliaanse economie groeit nauwelijks, in het eerste kwartaal van dit jaar slechts met 0,2 procent ten opzichte van de drie maanden daarvoor. De maatregelen die de regering onder leiding van Rousseff heeft doorgevoerd om de groei aan te jagen, hebben in plaats daarvan geleid tot meer inflatie en verslechterde overheidsfinanciën. Daardoor zijn het vertrouwen bij ondernemers en de bereidheid om te investeren afgenomen.

Gewelddadige protesten

De inflatie is opgelopen tot 6,52 procent in juni, boven het plafond van 6,5 procent dat de regering heeft vastgesteld. Allerlei goederen en diensten in Brazilië zijn vele malen duurder dan in de rest van de wereld, en dat heeft geleid tot grote onvrede onder de bevolking.

Niet in de laatste plaats omdat Brazilië ondertussen miljarden euro's heeft geïnvesteerd in het organiseren van het WK voetbal. Dat geld had volgens veel Brazilianen beter besteed kunnen worden aan onderwijs of gezondheidszorg. Voorafgaand aan het toernooi waren er gewelddadige protesten in veel steden. Betogers staken banden in brand en bouwden barricades.

Verkiezingen in oktober

Een zesde WK-titel had de bevolking milder gestemd en de torenhoge kosten nog enigszins kunnen rechtvaardigen. Maar de uitschakeling van dinsdag kan de genadeslag betekenen voor Rousseff, die de miljardeninvesteringen in onder meer stadions verdedigde en een onvergetelijk wereldkampioenschap voorspelde. Dat is het zeker geworden, maar niet op de manier die Brazilianen hadden gehoopt.

Nu de kans is toegenomen dat Rousseff de verkiezingen verliest en een marktvriendelijkere kandidaat het roer zal overnemen, zien investeerders wellicht mogelijkheden op de Braziliaanse markt. Sommige analisten voorspellen een rally op de Braziliaanse beurs van wel 25 procent.

Maar er ligt een gevaar op de loer. De nederlaag tegen Duitsland is dermate zwaar, dat het vertrouwen van investeerders en consumenten een gigantische deuk op kan lopen, aldus analist Geoffrey Dennis tegenover Bloomberg. "Het bevestigt het beeld van mensen: 'onze economie zit in zwaar weer, groeien lukt niet en nu hebben we ook nog geen goed voetbalelftal.'"

Lees ook

Tim Krul bij de 5 duurste keepers van het WK

Tattoos verwijderen: ‘dat gaat Nigel de Jong een fortuin kosten’

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl